Въпроси и отговори към Ники- фризьора на звездите!

Въпроси и отговори към Ники- фризьора на звездите!

Понеже искам да отворя отново темата за косата и не знам как да го направя (защото не съм специалист), реших да поканя Ники и тази статия в блога да е негова. Накратко Ники е основател на After Glow, салонът където може да откриете и мен 🙂 Професионалните ни пътища се засякоха за първи път през 2012 година, когато и двамата още бяхме в началото на кариерите си. От тогава пламна нашето приятелство и супер допълваща се взаимно работа. Щастлива съм, че животът ме среща с толкова прекрасни професионалисти, които наричам приятели. В момента Ники освен, че има собствен салон е и обучаващ фризьор на Alterna за България! За това: правете си записки 🙂 а сега ето и моите въпроси към него:

От къде започва добрата грижа за косата? Какво можем да направим вкъщи и какво не?

– Добрата грижа за косата започва от посещението при квалифициран фриьор. Правилния подбор на продукти след качествена диагностика на косата, спрямо състояние и навици на човека. Тук е момента да разбия едно клише “Балсам или маска?!” Отговорът е и двете или само едното или сиреч, не случайно са два отделни продукта. Шампоана е продукт съобразен със скалпа на човек, маската е възтановяващата грижа за косата, а балсама е продукт който затваря процеса. (Шампоан- отваря косъма и почиства скалпа и фуликула, маската попълва липсващите звена в косъма, а балсама затваря кутиколите на косъма.) Някак ми се иска да се разбие мита за бъркането на всякакъв тип бабини “отвари” и “лекове” за коса. Всичко което е сложено преди процеса на измиване , след това се отмива и няма възтановяващо действие!…. Не случайно козметичната индустрия е една от най-печелившите в света. Инвестират се милиони годишно в изследвания и иноваций в бранша.  Грижата между отделните измивания също не е за поценяване. Всяка марка има своето портфолио от стилизанти и грижа за след измиване, тук вече е въпрос на избор  нужда и навици. Нанасяики  си нощен крем за лице, не е зле да помислим и за косата си. Тази грижа има важна роля, особено при жените, които се боядисват. Тя може да удължи трайността на цвета, тъй като при боядисване се губи естетсвената хидратация на косата.

Каква е разликата на професионалните продукти с тези, които се продават масово? 

– Разликата между мас марките и професионалните, освен в цената е в технлогийте и производителността на съставките. Няколко са нещата на които трябва да се наблегне в тази тема.

✔  Минерални или натурални масла? Минераалните масла са нефтопроизводен продукт, следователно са нискоканценорогенни за организма, натрупвайки се обаче с времето може да отключат ракови заболявания (ако организма е предразположен). Те се срещат най-често в мас марките или по ниския сегмент на професионалните. Натуралните масла са полезни и нужни на косата ни, те освен възтановяващото си действие имат и свойството да освобождават свободните радикали в организма.

✔  Парабени? Сами по себе си те са консерванти. Ясно е за какво са използвани. Имат ниска ефективност отново никскоканценеорогенни . Последните години се оспорва вредата им, тъй като са открити в много ниски концентраций в тумори от рак на гърдата. Тук ще затворя темата. Мисля, че стана ясно.

✔  Сулфати? Или измивния агент в шампоана. Сами по себе си са соли, вредата им идва от там че освен лошите измиват и добрите масла за огранизма, съответно го карат да отделя повече естествени такива. И от там ефекта “мазен” корен и “сухи” крайща”. Уж искаме да избягаме от него а накрая сме в обречен кръг.

✔  Силиконите?  Неорганични полиери. Заместителите на натуралните масла. Не проникват в косъма и кожата, остават на повърхността под формата на фин филм, спиращ дишането и усвояването на други вещества. Придават изкуствен обем и блясък.

Не искам да демонизирам тези съставки, но моя съвет е ако искате красива и здрава коса, избягвайте ги. Моят фаворит е “Alterna”. Богатото портфолио от серий и класове продукти обхваща всички нужди . Трите серий “Заздравяваща” “Възтановяваща” “Луксозна” ще станат най-добрия “любовник” на косата ви, който никога няма да ви изневери или навреди ☺😈👍🏼

Ще издам много малко, че в момента тествам нещо иновативно, но за него с малко търпение и покана от страна на Надя…. Stay tuned…

Уау! Не знаех, че имаме тайни един от друг?! 🙂 Кажи сега, какви грешки правят жените в грижата за косатa?

– Грешките,които аз ежедневно наблюдавам са няколко.

  • Неправилното миене на косата. Освен правилния  подбор на продукти, е много важно и механичното измиване на косата и скалпа. Винаги два пъти обилно търкане (с възглавничките на пръстите, не с нокти, в потивен случай ще нараните скалпа си и в най-добрия случай  ще предизвикате пърхот и други проблеми) .
  • Боядисването в домашни условия. Многоизмерния цвят съобразен с чертите, стила и ежедневието на жената не се продавт, нито в аптеката, нито в супермаркета, нито е в кутийката за 5-10-20лв . Доверявайте се на добър колорист, в чийто опит сте се уверили с предварително проучване. И още един съвет “Какво мисли мъжа ви…  не е особен критерий, замислете се неговата професия какво общо има с естетиката и красотата.” (Освен ако не е колега 😅)
  • Използвайте сешоар вместо преса и маша. Винаги съм казвал, че и аз не съм се родил научен да правя сешоари, с малко труд и постоянство ще намерите своя правилен и успешен начин за вашия стайлинг. Естествено не забравяйте за стилизантите. Повярвайте ми и актрисите в киното не се събуждат като по филмите. Хора като мен взимат доста приятни хонорари за този “небрежен стайлинг”. Подходящата форма за вашата текстура и цвят, ще ви помогнат, оформянето на косата ви да се превърне в детска играчка.
  • Подстригването? Тадаааам… Вечния въпрос , “КОГА” и “КОЛКО ЧЕСТО” . Отговора е прост. Потдържайте костата си в здравословна дължина и форма. Дамите с по-къса коса естествено по-често, тъй като там формат се губи по-бързо, по-дългите , не прекалявайте 1/2 -2 месеца е добър период.

Кои са актуалните тенденции за цвят и прическа за зимата?

– Относно тенденциите, всеки сезон варират, но няма как вечно да сме в крак с модата, ако тази година късото и русо е на мода а напролет дълга и с много релеф, ще ни струва доста скъпо. Актуална е добре адаптираната форма и дължина спрямо формата на лицето, особеностите на кожата, черите и очите, както и професията на жената.

И все пак ще кажа близки до земните цветове. Хладно студени, сочно топли и контрастите в повечето им нюанси. Една много интересна техника от грима се прехвърля и в косите, но и за нея отделна тема. Обещавам да стане хит!

Но и за нея ще ви дойда на гости пак…

 

Научихте ли нещо ново? Ето TУК може да видите публикация с моите професионални продукти за коса, а междувременно ако имате въпрос към Ники може да го зададете на ask@makeupbynadya.com

Салон After Glow може да следвате в инстаграм : afterglowhairroom, а личния профил на Ники е thisisnikolay

 

1 коментар

А ти какво мислиш?

Кристинаотговори
май 23, 2019 at 8:48 pm

Страшно неграмотно!

Остави коментар