Антиейдж / Ретинол / Medik8

Антиейдж / Ретинол / Medik8

Nature gives you the face you have at twenty. Life shapes the face you have at thirty. But at fifty you get the face you deserve. -Coco Chanel


Чували сте го, нали? Но на 20 все пак е трудно човек да си представи колко вярно е това. Няма да ви казвам колко пъти съм чувала „аз нищо не правя, само почистване с мицеларна вода и понякога слагам крем“.
Тук вече настръхнах… 😬


Ако научих нещо миналото лято (освен всичките пандемски уроци), то е че красотата на кожата е мега крехък дар, който тряба да се пази на всяка цена.
И поради тази причина с много проучване, реших да сменя коренно козметиката си и „да се дам“ в ръцете на Мedik8. Защо именно тях? На много места прочетох, че те са „царе на ретинола“. А аз бях проучила за себе си, че именно ретинол може би е нещото, което ми е липсвало последните години и е крайно време да започна употребата му.

Защо ретинол?

Съставката има много различни функции. Може да се използва за борба с акне, а може и да третира пигментации по лицето, намаля признаците на стареене и се бори с увреждането от слънцето. Както знаете, с напредването на възрастта, производството на колаген се забавя. Тук на помощ идва ретинолът. Когато се прилагат локално, той помага на клетките да възобновят производството на колаген, което веднага се равнява на по-младжки вид на кожата. Тенът се избистря, белезите избледняват, както и пъпките по кожата се третират успешно. Колагенът е вещество, необходимо за повишаване на хидратацията и еластичността на кожата. Затова именно той е толкова ценен и е необходимо да стимулираме производството му на всяка цена.


Много жени ми споделиха, че всъщност за тях/техни близки марката върши чудеса. Това, което знаех до момента е, че Medik8 са царете на антиейджа, а аз имах нужда от това.

caroline hirons medik8 retinol

Тяхната философия е проста: вит. С + Слънцезащита през деня и вит. А през нощта.
Ето и „рецептата“ за моята кожа, която екипът на Medik8 избра:
Първо почистване (в дни, в които нося грим) с Lipid-Balance cleansing oil, за отстраняване на грима. При контакт с вода, олиото се превръща в емулсия и не оставя чувство за сухота.
Следва второ почистване с нежен мицеларен мус, който е с anti-pollution технология, която предпазва кожата от агресивното въздействие на околната среда.
След като кожата е почистена, нанасят по схема ретинол 3TR Intense. Серум с 0.3% витамин А.

Формулата е обогатена със сквалан и климбазол за стимулиране на производството на колаген. Интересна е системата за постепенно освобождаване на активните съставки, така кожата няма вариант да бъде раздразнена. Реално този серум е магията на Medik8 срещу бръчки. А и като цяло, може би единствената на 100% доказана съставка в антиейдж грижата е именно ретинолът (вит. А).
Върху серума е време за нанасяне на нощния крем Advanced Night Restore. Обогатен със серамиден комплекс, кремът уплътняване и подхранва в дълбочина.
За финал: околоочен контур с eyeliner peptides (кожата около очите ми е най-важната и бих нарекла единствената ми проблемна зона). Това е гел, от който се усеща мигновен стягащ ефект. Гелът съдържа висока доза пеприди за изпълване на фините линии и освежаване на кожата.

Интересно е, че върпеки наслояването на всички продукти, кожата се усеща естествена.
На сутринта почиствам с една помпичка от мицеларния мус и нанасям Daily Radiance Vitamin C крем (със Spf 30). Този хидратант се води All-in-one. Със широко спектъра слънчева протекция, кремът спомага за намаляване на фини линии и бръчки.
Завършвам отново с пептидния околоочен гел.
Всичко, което ползвам в момента са тези 6 продукта за кожата си.

medik8 skincare
medik8 skincare ревю медик8 ретинол


След като вече три месеца (все още имам около 20% останали от продуктите си) супер стриктно използвам само и единствено Medik8 мога да споделя няколко неща:

  • В началото от ретинола могат да избият пъпки. Кожата понякога реагира остро, но е нормално, затова спазвайте препоръките за нанасянето му (специалната схема) и се консултирайте директно с марката. При мен се появиха пъпки, които отшумяха за около 10 дни.
  • Изключително икономична козметика. Инвестицията си заслужава.
  • Кожата ми има значително по-малко зачервявания и дребни недостатъци. Със сигурност тенът ми е по-равен.
  • Забелязвам че сега, когато избиват пъпки (хора сме, нали), те минават сигурно два пъти по-бързо, откакто ползвам ретинол.
  • Не съм имала никакви кожни проблеми – сухота (на минусовите температури през зимата), лющене и т.н. Усещам лицето си балансирано.
  • Това, което трябва да имате предвид е, че ретинолът действа бавно, но сигурно. След около 3 месеца и вие ще забележете резултатите. От ползнати съм чувала, че след година, кожата им вече е трансформирана. Имайте доверие. Времето ще покаже.

Много пълна информация за проучвания, патенти, история и философия на Medik8 може да намерите тук: https://medik8.bg/

Medik 8

Следващата стъпка, която планирам, разбира се съчетана с препоръчка от специалист, е да вдигна концентрацията на ретинола. Въпреки, че ежедневно го ползвам, новият продукт трябва също да се нанася по схема. За да „работят“ правилно трябва много да се внимава с продуктите. Имайте го предвид, ако решите и вие да скочите и да повярвате в магията на антиейджа 🙂

П.с. Ако обичате да глезие повече кожата си, мога да препоръчам редовно почистване с Hydrafacial Platinum. Аз прави процедурата в Body Aesthetics – изключително нежен и неагресивен начин да изчистите кожата, а ако направите 3 процедури през 2 седмици, гаранция ще имате видимо намалени фини линии. Което си е истинска победа. Защо именно там – персоналът е мега квалифициран и винаги подхождат индивидуално към нуждите на всеки клиент.

А ти какво мислиш?