Подготовка за сватбата! Грим за булки.

Подготовка за сватбата! Грим съвети от професионален гримьор за всички бъдещи булки.

Смея да твърдя, че с опит 10+ години в грим средите имам някои важни неща, които мога да кажа на всички булки. Ще се постарая да съм максимално изчерпателна и се надявам да отговоря на някои от въпросителните са вашия голям ден. Ако имате още нещо, което искате да попитате, може да го направите в коментар!

 • Къде да направите грима си? Повечето гримьори ще предпочетат вие да сте в студиото им. Защо? Много е просто: първо, осветлението в студиата е така направено, за да е максимално детайлно и гримьорът да вижда всичко. В моята практика често съм попадала в домове, където в стаята е пълен мрак, няма и достатъчно изкуствено осветление дори. В такива моменти ми се налага да работя „наизуст“. Това много бърка работата ми и шансът нещо да не е както трябва е голям. Второ и много важно – спокойствието. В студиото на гримьора много често сте само вие двамата. Това помага за концентрацията и спокойствието на булката. Няма да ви казвам колко често в домовете винаги се намира някоя леля, която да влезе в уж “затворената за всички стая” и да пита булката как да подреди сладките в чинията, колко луканка да сложи на трапезата и дали покривката трябва да се глади. Все важни въпроси… Грижата е мила, но разконцентрира и гримьора и булката. Това бави процеса и понякога води до некачествено изпълнение. Не бързайте веднага задължително да викате гримьора си у вас. Помислете първо за плюсовете вие да го посетите на място. Освен това, често цената на услугата така се намалява.
Сватбен грим за булки. Опушен грим.
Сватбен грим от Надя Сивкова

 • Не се хвърляйте на всичко модерно. Да, може да си спечелите приз “булка на годината”, но като погледнете сватбените си снимки след 5 или 10 години ще се чудите какво сте мислили… имам приятелка, която наскоро ми каза “благодаря, че ме отказа от прекалено дебелите вежди за сватбата, сега си гледам стари снимки и не мога да повярвам (беше точно началото на модата с xxl вежди). Мислете в перспектива. Класиката и естествената красота винаги печелят.
Сватбен грим за булки. Очна линия.
Сватбен грим от Надя Сивкова

 • Няма такова нещо, наречено “сватбен грим”. Най-важното е вие да се чувствате добре в кожата си. Дали това ще е само с малко руж и спирала или опушен грим. Няма правила. За това и не съм почитател на пробен грим, на който присъстват майки, лели и братовчеди. Всеки има свое виждане и вкус. Не взимайте прекалено много мнението на другите. Случвало ми се е майка на булката докато работя да ми дава постоянни наставления: “тук ТРЯБВА да има черен молив”.
Сватбен грим за булки. Опушен грим.
Сватбен грим от Надя Сивкова

 • Имайте реалистични очаквания. Контурът на носа не е ринопластика. Да, отпред може да стои добре, но отстрани, ако има гърбица – тя остава. Гримът не е магия. Той е илюзия. Избирайки грим от интернет, често булките се хвърлят на визии на жени с едни от най-красивите черти на света. Все пак трябва да сте наясно, че вашето лице е единствено и неповторимо и не всяка визия може да се пренесе 1:1.
Сватбен грим за булки.
Сватбен грим от Надя Сивкова

 • Въпреки, че това е към точка 4, искам да обърна внимание на кожата и да ви обясня отново проблема с нереалистичните очаквания в точка 5. Грижата за кожата е ваша отговорност. Ако вие не сте полагали нужните усилия тя да е в най-доброто й състояние, гримьорът ви няма да може да направи почти нищо в най-важния ден в живота ви. Няма магическа база или фон дьо тен, които да изгладят лющещата се кожа – даже напротив, с движенията на четката често нещата стават по-зле. Ако имате акне – моля не стискайте пъпки в самия ден…или деня преди това. Пресните рани пускат лимфа, която разгражда грим продуктите и по никакъв начин те не могат да се задържат отгоре, камо ли да покрият пораженията. Ако искате да направите нещо повече за кожата си, поговорете с дерматолог. Не си правете експерименти 2-3 дни преди сватбата с почистване. Мога да ви препоръчам две процедури: hydrafacial (за неинвазивно почистване на лицето) и intraceuticles (за силна хидратация).
Естествен сватбен грим за булки.
Сватбен грим от Надя Сивкова

 • Какво да носите със себе си по време на сватбата? Ако вашият грим е направен добре от истински професионалист, то значи освен червило не би трябвало да носите нищо друго. За да направите червилото си супер издръжливо, купете качествен молив, с който да оцветите целите устни и отгоре нанесете цвета, който сте избрали. Моливът ще направи устните с издръжлив контур и цвят и дори след безброй наздравици. Винаги съветвам своите булки да си купят само тези два продукта, които да бъдат с тях по време на цялото празненство. Все пак ако сте с много мазна кожа и знаете, че ще „лъснете“, вземете със себе си и една пудра. Ако имате сериозно акне, аз бих ви посъветвала да имате със себе си и един покривен коректор за всеки случай.
Естествен сватбен грим за булки.
Сватбен грим от Надя Сивкова

 • Няма най-добър гримьор. Всеки има собствен стил и естетика, точно както и вие. За да изберете на кого да доверите визията си, просто си направете проучване – вижте работата на избрания от вас професионалист и вижте дали крайния резултат ви харесва. Всеки качва снимки на визиите, които създава и ако те ви харесват – значи това е вашият човек. Доверете се и на преценката на своя гримьор. Мисията на всеки от нас е бъдещата булка да е възможно най-красива в този ден!
Сватбен грим за булки. Очна линия.
Сватбен грим от Надя Сивкова

Тук допълвам още няколко бързи върпоса и отговора, които получих като запитвания:

 • Има ли значение каква козметика ползва гримьора – 100% ДА! Разликата между бюджетните и професионалните продукти е огромна. И под професионални продукти нямам предвид само луксозни, защото и те понякога не дават необходимата издръжливост. + Ако видите някой, който работи само с театрални марки – бягайте надалече.
 • Шивач или готови рокли за шаферките. Идеи за магазини. – Труден въпрос, като цяло мисля, че шаферките са малко остаряла традиция, но съм по-скоро против еднаквите рокли, предвид че всяка дама има предпочитания и има различна фигура – съответно е трудно да се поставят в рамка. Ако искаш еднаква визия – шиенето е най-добрият вариант. Защото под „зелена рокля“ някой може да разбере тревисто зелено, друг мента и ще има разминаване.
 • От къде да започнем с организацията? – Първо: намерете мъжа на живота си! 🙂 Съставете бюджет и приблизителен списък (за да знаете какъв тип локация ви трябва). После изберете мястото и вижте свободните дати, изберете дата, след това фотограф/видео за тази дата, гражданското (въобще не е нужно да е в деня на партито). И оттам все по-малките детайли – списък с гости, кум и кума, покани, рокля….
 • Да се доверим на агенция или сами да организираме всичко? – Зависи от бюджета ви. Факт е, че булките, които организират сами сватбата си в самия ден са буквално смазани от цялата организация, детайли и проблеми. Ако го правите сами – не взимайте толкова навътре нещата. Аз бих ползвала агенция и то не коя да е, а https://www.facebook.com/WedEtiquette1/. Имам удоволствието да работя често с тях. Те сбъдват всяко желание и никога няма да ви развалят празника, ако има някакъв проблем – просто го решават.
 • Сподели част от гримовете, които ползваш. – Доста висок клас. Тук има видео с моя грим куфар: https://www.youtube.com/watch?v=aZcPmv2FuJA
 • Как да реша кого да поканя, хем искам да няма сърдити, но ще са много? – Сложи си бройка. Аз бих 60-70 човека. Не искам огромна сватба за себе си. И просто с ръка на сърцето виж кои са хората, без които не можеш да си представиш този ден. За мен е лесно – нямам роднини, нямам и много приятели. Ако знаеш например, че някой има проблем с алкохола – определено е НЕ. Ако е някой, който те е канил на своята сватба и мислиш и ти да го поканиш от „кумова срам“ – също е не. Това е вашият ден и хора, с които нямате близка връзка просто нямат място там. Сватбата не трябва да е „двама луди и двеста гладни“.
 • Коя е най-издръжливата комбинация база + сенки според твоя опит? – Работя с базите на Urban Decay или Paint Pot на МАС и вършат перфектна работа. Сенките не са толкова от значение според мен, но винаги по-висок клас – MAC, Urban Decay, Too Faced, Make Up For Ever. Не ползвам дрогерийни продукти.

А ти какво мислиш?