Моите съвети за бременни.

Щом попадаш на тази статия или планираш скоро да имаш детенце или си бременна. Затова реших да ти вдъхна малко увереност и да споделя с теб някои съвети и истини, до които стигнах с моя скромен опит и двете ми прекрасни бременности:

Съвети за бременни
  • Спортувай, за да останеш гъвкава. Знам, че често мързелът и желанието да лежиш искат да надделеят, но намери бременна приятелка, с която да се мотовирате взаимно. За първата си бременност избрах плуване, а за втората йога за бременни и я препоръчвам (ходих в Метасенс).
  • Сдобий се с възглавница за бременни. Рано или късно във всяка бременност настъпва момента, в който не можеш да си намериш място :D. Възглавниците за бременни определено помагат – можеш да си използваш за помощ при стоене на дивана, за сън или по-нататък, ако кърмип. Тук моят мега важен съвет е: избери възглавница с малки топченца вътре (или стиропор). Възглавниците с вата стоят в определена позиция, докато „плаващите“ могат да се написват спрямо твоите извивки, форми и определени нужди. Това е нещо, която разбрах с втората си бременност и съжаших, че не знаех по-рано.
  • Осигури си помощ. Това е нещо, което можеш да уговориш още по време на бременността си. Говори с майка/свекърва/леля/братовчедка или отзивчива съседка… попитай кой би могъл да ти помага с детето. Хубаво е от рано да знаеш на кого можеш да разчиташ. Или започни да се ослушваш за почасова грижа от професионалист. Аз ползвам такава, когато имам дълги работни ангажименти (над 3-4 часа). Намирай всеки месец време за себе си и не се притеснявай да искаш помощ, било то за да си позволиш маникюр и педикюр или да отскочиш до банката. Това ще ти помогне да не губиш връзка със старото ти „аз“, да се чувстваш малко по-добре в кожата си. Има едно нещо наречено „mom guilt“ – много жени го изпитват, когато са далеч от бебето си. Н мен също се е случвало да плача от вина в таксито, че съм излязна за 3 часа. Но повярвай ми – това са хормони. Правилото в което аз вярвам е: щастливи родители = щастливи деца.
Съвети за бременни / ELEVIT
  • Take your vitamins! (В колаборация с Elevit). По време на бременността и периода на кърмене вероятно знаеш, че всички витамини и полезни микроелементи които приемаш се освояват от организма и се… препращат към бебето! За теб не остава много… затова е нужна допълнителна помощ. С моите две бременности задължително приемах комплексни витамини за бременни, защото са съобразени със специфичните нужди на една бъдеща майка. DHA допринася за нормалното развитие на мозъка и очите на бебчето ти. Фолиевата киселина подпомага нормалното развитие на плацентата. Фолиева киселина + Витамин B12 и желязото подпомагат и подобряват кръвоснабдяването на плода. Витамини A, B6, B12, C, D, Фолиева киселина, Мед и Желязо и Селен поддържат имунната ти система. Рибофлавин, Витамини C, E, Мед, Магнезий, Селен защитават клетките от оксидативен стрес. Вероятно си чувала, че от бременноста при една жена страдат често костите – за да не се случи това се грижат витамини C и D. Дай на себе си тази допълнителна помощ. Моят съвет е ако планираш да забременееш да започнеш още от рано с витамините и продължи с тях след раждането! Моето наблюдение е, че аз най-много се нуждая от допълнителна помощ в периода на кърмене. Научи повече за ползите на Elevit тук: https://www.elevit.bg/ Освен това ще намериш много друга ценна информация в техния портал, който ще ти е от ползва в новото ти и най-голямо приключение.
  • Напиши списък със задачи. Така всеки път, в който някой те попита „как мога да ти помогна“ ти ще имаш готов отговор. Всяка помощ е добре дошла – включително някой да занесе най-удобните ти обувки на обущар или да вземе химическото…

Съвети за бременни
  • Намери 2 майки, на които се възхищаваш и харесваш и слушай само тях за съвет. Както знаеш – колкото хора, толкова и мнения. Затова аз също питам за съвет много малък брой от хора, защото многото съвети често водят до още повече объркване. Същото важи и за лекарите – слушай само своя педиатър и още някой специалист. Фейсбук групите за мен също са табу. Често съветите са крайно нелогични и неприложими за твоята ситуация.

Надявам се този списък да е бил от полза! Леко бременеене, бъди себе си, слушай своето 6-то чувство и не забравяй – ЩЕ СЕ СПРАВИШ!

L.BG.MKT.10.2020.1477.

А ти какво мислиш?